U bent hier

4.1 Voortbestaan

Het garanderen van het voortbestaan van betrokken informatieobjecten.

Beter is: Het bewaren van de informatie inclusief context al dan niet met behoud van de oorspronkelijke informatieobjecten.

Was: "De duurzame toegankelijkheid" en daarvoor "Het garanderen van de duurzaamheid van de betrokken gegevensdragers. "

Engels: 
Preserving media

De materialiteit van data

Een onderschatte realiteit van digitale informatievoorziening is de materialiteit van de ICT. Deze tekst komt op het scherm van een pc, werkstation of mobiel. Zoals die wordt getoond op het scherm is hij niet op een schijf opgeslagen. Tussen scherm en opslag zitten veel schakels

Digitale documenten

Nog meer dan analoge documenten of gedigitaliseerde documenten, te weten digitale documenten die zijn ontstaan via imaging en scanning, verdienen zogenaamde ‘born digital’ documenten speciale aandacht.

Met ‘born digital’ worden die documenten bedoeld die als origineel binnen digitale werkomgevingen met behulp van digitale systemen zijn ontstaan en verder verwerkt. Zij onderscheiden zich van de gedigitaliseerde documenten op twee punten die onderling wel met elkaar verbonden zijn:

Issues vervangen (artikel 7 Archiefwet 1995)

Door webmaster op 2 december 2017 - 10:53pm

In dit memo komen een vijftal aan elkaar gerelateerde issues aan de orde die te maken hebben met vervanging van archiefbescheiden conform artikel  7 van de Archiefwet 1995. Per issue zijn stellingen opgenomen. Vooraf komt kort de essentie van vervanging aan de orde.

  • Lagere wet spreekt hogere tegen
  • Verschil in behandeling
  • Vervangen en bijzondere persoonsgegevens
  • Wet niet toegepast sinds 1996
  • Vervangen en e-depot (digitale bewaarplaats)

Eerste versie was van 16/08/2016

Scanning

Scanning is de techniek die gebruikt wordt bij imaging. Dit is het maken van een digitale afbeelding van een origineel. De digitale afbeelding wordt in een bepaald bestandsformaat opgeslagen op een magnetische- en/of een optische gegevensdrager. De afbeelding kan alleen met behulp van een software weer leesbaar gemaakt worden.

Pagina's

Abonneren op RSS - 4.1 Voortbestaan