U bent hier

State of the Art on Semantic IS Standardization, Interoperability & Quality

TitelState of the Art on Semantic IS Standardization, Interoperability & Quality
PublicatietypeBoek
Publicatiejaar2011
AuteursFolmer, E., & Verhoosel J.
Publicatiedatum03/2011
UitgeverTNO, Universiteit Twente, NOiV, CTIT
TaalEN
ISBN Nummer978-90-9026030-3
RefMan9358
Samenvatting

CoverInteroperabiliteit en standaardisatie zijn belangrijke onderwerpen, waarover in de wetenschap in de afgelopen decennia veel onderzocht en bekend is geworden. "Het probleem is dat deze kennis vaak niet eenvoudig toegankelijk is, waardoor in een flink aantal gevallen een schat aan informatie onbenut wordt gelaten".

Het boek biedt een overzicht aan feiten, raamwerken, definities, en andere leerpunten over interoperabiliteit en standaardisatie, die opgenomen zijn in wetenschappelijk literatuur. Het geheel is tot stand gekomen dankzij ondersteuning van TNO, Universiteit Twente/CTIT (Centre for Telematics and Information Technology) en NOiV.

In de uitgave van Folmer en Verhoosel, beiden werkzaam bij TNO, is een aantal feiten en wetenswaardigheden opgenomen. Zo wordt ingegaan op de extra kosten (circa 1 miljard dollar) die de Amerikaanse automobielindustrie per jaar kwijt is door gebrek aan interoperabiliteit. Ook wordt het voorbeeld aangehaald van de vele tienduizenden mensen die in (Amerikaanse0 ziekenhuizen overlijden door fouten die deels te wijten zijn aan gebrek aan standaardisatie. Daarnaast bevat het boek een veelheid aan raamwerken, die ingaan op meerdere aspecten van semantische standaarden. "Het moet gezegd dat de uitgave relatief zware kost bevat en minder geschikt is voor iemand die nieuw is in het onderwerp", aldus Folmer. "Zie het vooral als een inhoudelijke verdieping voor iedereen die met standaarden bezig is, en wil weten wat er op internationaal wetenschappelijk niveau over geschreven is. Daarbij ligt de focus op semantische standaarden."

Aantekeningen

Studie naar de ontwikkelingen en de stand van zaken op het terrein van uitwisselbaarheid, standaardisatie en de toepassing van semantiek in de informatievoorziening.

URLhttp://www.semanticstandards.org
Citation Keyref_9358
Share/Deel