U bent hier

Signalement - Managing the crowd. Rethinking records management for the web 2.0 world

TitelSignalement - Managing the crowd. Rethinking records management for the web 2.0 world
PublicatietypeDivers
Publicatiejaar2010
AuteursJonker, A.
Secondaire titelArchievenblad (niet gepubliceerd)
TaalNL
RefMan9124
Samenvatting

Niet gepubliceerde boekbespreking van "Managing the crowd" van Steve Bailey.

"De achterflap van "Managing the crowd" prijst het boek aan als "thoughtprovoking".
De auteur Steve Bailey schreef het in 2007. In drie jaar is er veel gebeurd. Alles wat in dit boek is gezegd, kan binnen de kortste keren volledig zijn achterhaald, noteert Bailey: "… technology is transforming our profession and the organizations within which we function at an unimaginable rate." (blz. 124).
Er staan in dit boek zaken die aandacht verdienen. Bailey wil de lezer prikkelen en aanzetten tot een bezinning op de uitgangspunten van archiefbeheer. Hij jaagt er vakgenoten mee op de kast, vermoed ik. Om te beginnen collega's die verzot zijn op standaardisering en normering van borndigital archief van bovenaf.
"Democratization of resource description" is de belangrijkste boodschap van Bailey. Hij onderzoekt tagging, folksonomy, het einde van het documentair structuurplan en het einde van "centralized control" vanuit het perspectief van zoeken-en-vinden. Zijn enthousiasme komt over op de lezer. Geef het ontsluiten van informatie uit handen. Geef de maker de ruimte en vertrouw de gebruiker. Het nieuwe werken rukt op: de macht (eigendom, beheer, toezicht) over informatie verschuift van de organisatie naar de maker/gebruiker. Records manager: houd daar rekening mee en richt je op het gedrag en de werkwijzen van de gebruiker: "managing (the wisdom of) the crowd."

Aantekeningen

Een archivaris is conservatief, zegt Bailey. Verklaarbaar, meent hij, maar dat ontslaat ons niet van de plicht onze manier van werken kritisch tegen het licht te houden. Bailey spoort zijn vakgenoten aan tot reflectie: wat doen we en waarom, en waarom blijven we het nog steeds zo doen?

Een uitstekend uitgangspunt van een aanstekelijk boek. Het nieuwe werken rukt op.

Citation Keyref_9124
Share/Deel