U bent hier

Het praktijksysteem der Nederlandsche registratuur ter dienste van de gemeente-administratie

TitelHet praktijksysteem der Nederlandsche registratuur ter dienste van de gemeente-administratie
PublicatietypeBoek
Publicatiejaar1919
AuteursLakeman, J.
Pagina's54
UitgeverF.W. Salomons
Plaats uitgaveAmsterdam
TaalNL
RefMan9396
Trefwoord(en)documentaire informatievoorziening, registratuur
Samenvatting

Uit het voorwoord:

"Sedert eenige jaren wordt de behoefte gevoeld aan een meer systematische rangschikking van de stukken, die tot het z. g. nieuw archief behooren. Reeds in 1900 werd in het Tijdschrift ter beoefening van het Administratief recht een lans gebroken voor eene andere wijze van inrichting van dat archief. De enorme uitbreiding der gemeente-administratie sedert de laatste 15 jaren was oorzaak, dat van verschillende zijden aan eerie nieuwe regeling der archiefstukken werd gedacht.

De opmerkingen in de Gemeentestem (No. 3344), wijzend op het overbodige in het bijhouden van verschillende registers, het maken van alphabetische klappers enz. onderschrijf ik volkomen. De administratie is te uitgebreid, te veel omvattend geworden, om zich daarmede nog bezig te kunnen houden, terwijl ze bovendien zoodanig is veranderd, dat men naar hulpbron nen is gaan uitzien, om aan den wensch van het 'goed en spoedig raadplegen' van archiefstukken tegemoet te komen.
Verschillende systemen hebben toepassing gevonden; het mijne steunend op een 10-jarige ervaring, heeft in de praktijk zeer goed voLdaan.
Het ligt ten grondslag aan het plan. Dat ik hier nader zal omschrijven."

Aantekeningen

Korte leuke beschrijving van registratuur en de benodigde hulpmiddelen

Citation Keyref_9396

Levenscyclus:

Informatiemodel:

Share/Deel