U bent hier

Het Agoramodel; De wereld is eenvoudiger dan je denkt

TitelHet Agoramodel; De wereld is eenvoudiger dan je denkt
PublicatietypeBoek
Publicatiejaar2016
AuteursGude, R.
Pagina's128
UitgeverSVW uitgevers
Plaats uitgaveLeusden
TaalNL
ISBN Nummer978949-1693-54-0
RefMan10058
Trefwoord(en)agoramodel, filosofie
Samenvatting

De wereld is complex, maar zit toch eenvoudiger in elkaar dan je denkt. Want welke weg je ook neemt in het leven, je belandt toch altijd weer in dezelfde soorten gebouwen. We leven in privéhuizen, werken in private gebouwen, organiseren onszelf rond publieke gebouwen en besturen de samenleving vanuit politieke gebouwen. Om het leven in deze vier levenssferen goed te laten verlopen, trainen we ons in vier trainingsgebouwen: de tempel, de sportschool, het museum en de academie.

Deze gebouwen zijn rond ieder centraal plein (de agora) van elke stad overal ter wereld te vinden, stelt René Gude. Als je je gemakkelijk wilt bewegen in het leven, dan doe je er dus goed aan de leidende beginselen van alle gebouwen te leren kennen. Steek het plein eens over, loop fysiek of mentaal een ander gebouw binnen en verdiep je aldus in de levens- en trainingssferen. Dat is de kortste weg naar persoonlijke ontwikkeling en een integere persoonlijkheid.

 


Wie zich op de wereld wil oriënteren hoeft alleen maar te kijken naar de gebouwen die rond ieder centraal stadplein (agora) zijn te vinden. In iedere stad -  of het nou het oude Athene is of New York -  vind je privégebouwen, private gebouwen (bedrijven, fabrieken), publieke gebouwen (zorginstellingen, publieke voorzieningen) en politieke gebouwen. In deze vier soorten gebouwen leeft de mens. Elk van deze gebouwen bevat een eigen levenssfeer, met eigen normen en waarden, gewoonten en wetmatigheden. Het idee van levenssferen ontleende René aan zijn grote vriend Peter Sloterdijk, maar hij ordende ze op een striktere, filosofisch antropologische wijze.
Naast de levenssferen onderscheidde René vier trainingspraktijken: filosofie/wetenschap, religie, kunst en sport. De gebouwen waar deze trainingen in plaatsvinden, kun je in iedere stad ter wereld en in welk tijdperk dan ook aantreffen. Overal vind je academies en scholen, tempels en kerken, theaters en musea, sportpaleizen en fitnessruimten. In de trainingsgebouwen krijg je methoden aangereikt om goed te leven in de levenssferen, ‘zin te maken’ in de woorden van René.

Het schema

Schema uit het boek.

URLhttps://www.isvw.nl/winkel/het-agoramodel/
Citation Keyref_10058

Levenscyclus:

Informatiemodel:

Datum eerste publicatie: 
vrijdag, 5 augustus 2016 - 10:30pm
Share/Deel