U bent hier

Duurzame transparantie; Een bestuurskundige verkenning van archiefbeheer in het digitale tijdperk

TitelDuurzame transparantie; Een bestuurskundige verkenning van archiefbeheer in het digitale tijdperk
PublicatietypeProefschrift
Publicatiejaar2007
Auteursvan den Broek, T.
VolumeMaster of Public Information Management
Pagina's50
Publicatiedatum05/2007
UitgeverTias Nimbas Business School
Plaats uitgaveDen Haag
Thesis TypeMasterscriptie
TaalNL
RefMan7892
Samenvatting

De archiefinspectie heeft in 2005 gewaarschuwd dat de Nederlandse overheid 'dementeert': het archiefbeheer van de Rijksoverheid is ontoereikend om digitale bestanden up to date te houden. De e-overheid hecht veel waarde aan transparantie, maar door haar eigen slordige beheer valt er straks wellicht niets openbaar te maken?

 

De centrale vraagstelling van deze studie is hoe de Rijksoverheid in het digitale tijdperk het archiefbeheer moet organiseren om voor de burger duurzame transparantie te waarborgen. Bij de beantwoording van de vraagstelling wordt literatuur (theorie) en een raadpleging van experts gebruikt.

 

Eerst worden de organisatie van het archiefbeheer en transparantie behandeld. De organisatie van het archiefbeheer draait om de verdeling van verantwoordelijkheden: gescheiden of integraal. In Nederland wordt met gescheiden verantwoordelijkheden gewerkt; ministeries dragen hun archiefstukken op een gegeven moment over aan het Nationaal Archief. Bij integrale verantwoordelijkheid zijn organisaties blijvend verantwoordelijk voor het in goede en geordende staat bewaren van archiefstukken. In feite een onderscheid tussen lokaal of centraal ICT-beheer. Transparantie is van belang om burgers te betrekken bij overheidshandelen. Het gaat niet alleen over het krijgen van de sleutel van de winkel (recht op toegang), maar ook het weten waar wat te vinden is (de toegankelijkheid). Het recht op toegang tot informatie is in Nederland via de Archiefwet en de Wet openbaarheid bestuur (Wob) geregeld. Zowel het beheer als het ontsluiten van digitale bestanden stelt specifieke eisen.

 

De expertraadpleging leert dat er bij de Rijksoverheid bij proceseigenaren (management) weinig aandacht is voor archiefbeheer. En hoewel er vorderingen gemaakt worden met openbaarheid, kan de toegang en toegankelijkheid nog verbeterd worden. Op basis van de theorie en de expertraadpleging komt deze studie tot een aantal conclusies hoe de Rijksoverheid het archiefbeheer in het digitale tijdperk moet organiseren om duurzame transparantie te waarborgen.

Aantekeningen

Het doel van deze scriptie is om met een bestuurskundige blik inzicht te geven in mogelijke oplossingsrichtingen voor een probleem dat nu vooraldoor de archiefwetenschap en ICT-wereld opgeëist wordt.

URLhttp://www.erfgoedinspectie.nl/actueel/publicaties/detail/publicatie/340
Citation Keyref_7892
Share/Deel