U bent hier

De materialiteit van data

Soort: 
Foto

Een onderschatte realiteit van digitale informatievoorziening is de materialiteit van de ICT. Deze tekst komt op het scherm van een pc, werkstation of mobiel. Zoals die wordt getoond op het scherm is hij niet op een schijf opgeslagen. Tussen scherm en opslag zitten veel schakels1, vaak apparaten met de nodige eigen software voor verwerking van de bitstreams en met een stekker in een stopcontact.2 Tot het moment van presentatie zijn de data ook niet zichtbaar.

Op deze foto een stukje hardware in de vorm van SSD opslag (250gb) op het moederbord. Dus een opslagmedium voor de bits en bytes zonder bewegende delen van waaraf in dit geval de computer wordt opgestart en dat ook veel gegevens bevat, die deels ook als veiligheidskopie ergens in een cloud staat..

..... The first is, that there is a misconception about the non-materiality of the digital. It is a dangerous misconception that we are still endorsing these days. It is dangerous because we are relying so much, and  increasingly so, on the digital to record our present and future. It is crucial not to forget that the digital resides somewhere. It is usable according to a particular technology and subject to an enormous amount of risks, like a virus or a wrong click of the mouse. The materiality of digital information is not immediately clear and obvious, as is the case with printed information. The materiality of the digital is more remote and  hence less visible. So it is not immediately clear how to take care of the materiality, the physicality of the digital.  ....

Floridi, 2017 (bz. 308-309),3

Levenscyclus:

Informationele objecten:

Datum eerste publicatie: 
maandag, 22 april 2019 - 10:27pm
Share/Deel