U bent hier

Archiefwetenschappelijke paradigma’s in de praktijk van het Nederlandse archievenveld

TitelArchiefwetenschappelijke paradigma’s in de praktijk van het Nederlandse archievenveld
PublicatietypeProefschrift
Publicatiejaar2014
AuteursFree, T.
Pagina's81
Publicatiedatum07/2014
UitgeverUniversiteit van Amsterdam
Plaats uitgaveAmsterdam
Thesis TypeMaster
TaalNL
RefMan9915
Samenvatting

Door middel van literatuuronderzoek wordt in deze masterscriptie antwoord gegeven op de vraag: “Hoe zijn de archiefwetenschappelijke paradigma’s opgenomen en zichtbaar in de praktijk van de beroepsgroep van Nederlandse archivarissen?” Het veranderende denken van een custodiaal naar een post-custodiaal denkkader wordt aangetoond aan de hand van een vergelijking tussen theorie en representatieve artikelen uit het Nederlands(ch) Archievenblad, het vakblad voor en door de beroepsgroep. Dit blad geeft in de scriptie de uitvoerende praktijk van de archivistiek weer.

Gevolg van de pardigmaverschuiving is een verandering van het object van onderzoek en dus denkkader van de archivaris en archiefwetenschapper, alsmede zijn taak en positie binnen de vorming en het beheer van informatie. De invulling van het beroep en het object van onderzoek in beide paradigma’s zijn in dit scriptieonderzoek toegespitst op de archivistische methoden ‘ordenen’, ‘overbrengen’ en ‘preventief conserveren’. Deze hebben een verandering van betekenis en uitingsvorm ondergaan gedurende de paradigmaverschuiving.

Aan de hand van artikelen uit het Nederlands(ch) Archievenblad is vastgesteld hoe de pardigmatische kenmerken zichtbaar zijn in de dagelijkse praktijk van de beroepsgroep van Nederlandse archivarissen. Uit deze artikelen blijkt dat de archivistische praktijk tot op heden overwegend custodiaal is en de paradigmaverschuiving langzaam op gang komt. Tot de jaren tachtig van de twintigste eeuw is de praktijk vrijwel volledig custodiaal. De afgelopen ruim veertig jaar wordt in de artikelen een paradigmaverschuiving zichtbaar, maar deze zet zich voor alsnog niet door. Hoe is dat zichtbaar in de praktijk? Vooral doordat het beschikbaar maken van archief voor raadpleging een hoofddoel blijft, met betrekking tot zowel het ordenen als het overbrengen en preventief conserveren van archief.

Aantekeningen

Custodialiteit gaat over de wijze van beheer van archieven. Elk denkkader kent haareigen karakteristieken met betrekking tot de rol van de archivaris in het beheer van het object van onderzoek. Het Latijnse woord ‘custos’ betekent ‘bewaker’ en dat is ook wat een custodiale archivaris doet: bewaken. Daar is het fysieke beheer van een afgesloten archief voor nodig.De archivaris heeft in dit paradigma tot taak het gereedmaken van archief voor raadpleging, hij focust zich op de eigenlijke records en zijn kennis speelt geen rol in de archiefvorming. In het post-custodiale paradigma (‘na het bewaken’) is de archivaris informatiebeheerder en beschermt hij het archief tegen verval door archivistische kwaliteit te beheren en behouden. Dat wil zeggen dat hij zorgt voor de integriteit en duurzaamheid van relaties tussen informatie en een werkproces.

Citaat uit H4 Conclusie en samenvatting, blz 69

URLhttp://dare.uva.nl/en/scriptie/500670
Citation Keyref_9915
Share/Deel