U bent hier

LIM

Leeuwarder Informatiemodel (LIM) voor informatiemanagement en archief.Informaiemodel

Model gaat uit van drie componenten die gezamenlijk de basis zijn voor semantische informatie1. Het gaat dan om informatie

  1. die betrouwbaar is en 
  2. die gestructureerd is in de vorm van een informatieobject 
  3. die een betekenis heeft (gekregen) op basis van context en (her)gebruik.

NB!  De naam Leeuwarder Informatiemodel (LIM) verwijst alleen naar Leeuwarden omdat het daar is ontwikkeld. Het heeft  geen relatie met de gemeente Leeuwarden.

 

 

 

Canvas

Een canvas, in dit geval een beeldscherm aangesloten op een computer staande op een bureau, is de plaats waarop een of meer toegangsobjecten (informatieobjecten of documenten) getoond worden. Het is een van de informationele objecten, De aanwezige  toegangsobjecten geven afhankelijk van het type en autorisatie de mogelijkheid om de data in welke vorm dan ook te raadplegen of te bewerken. De data komt met hulp van functionaliteiten geleverd door programmatuur uit een of meer dataobjecten die aan te treffen zijn op een of meer opslaglocaties.

Beslisboom - Impact assessment Informatiebeheer (IB)

Inleiding

Zoals bij informatiebeveiliging en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is ook vanuit het informatiebeheer (informatie- en archiefmanagement) een impact assessment op processen, projecten of andere activiteiten uit te voeren. Doel van de dit assessment is er voor te zorgen dat afgewogen keuzes worden gemaakt over de kwaliteit van de informatievoorziening van het geanalyseerde proces, project of andere activiteit en dat het geheel compliant is aan regelgeving, normen, standaarden.

Een uitdaging

Een document van meer dan 500 jaar oud, aan te treffen in de charterberging in een van de depots van het Historisch Centrum Leeuwarden HCL). Een document, een charter, dat ondanks zijn hoge leeftijd gewoon in perfecte staat is. Goed leesbaar met twee waarmerken in de vorm van uithangende zegels.

Dit document heeft dus een lange  reis door de tijd achter de rug. En het is zeker de bedoeling dat deze reis op zo veilig mogelijke manier wordt voortgezet..

Records Management Uitwisselingsmodel

De inhoud van deze bijdrage is in een iets aangepaste en geactualiseerde vorm opgenomen in het onderstaande Engelstalige essay
The content of this contribution is in adapted and updated form included in the following English-language essay : 

 

Dit Engelstalige schema geeft weer hoe vanuit het perspectief van het records management het uitwisselen (zenden en ontvangen) van informatie er uitziet. Het is een heel algemeen model. Heel kort gezegd wordt vanuit elk proces, procect of andere activiteit, als context, informatie gefixeerd in een informatieobject. Dit geheel wordt ingepakt in een eveloppe (wrapper) verzonden. De ontvangende kant neemt het pakketje in ontvangst, pakt het object uit en neemt het met de benodigde metadata,bijvoorbeeld ook afkomstig uit de enveloppe, op bij het project, proces of andere activiteit in zijn eigen context. Deze vorm van uitwisseling vindt op elke plek en op elk abstractieniveau plaats. 

Dit vindt in feite plaats op het moment dat bijvoorbeeld

Record vs semantic information

Er zijn relaties te leggen tussen informatiefilosofie en informatie- en archiefbeheer. Dit biedt de mogelijkheid en vooral de basis om het vakgebied van de archivaris met filosofische methoden en gedachten een aangepast gedegen fundament te geven die een antwoord kan zijn op de digitale ontwikkelingen. Een fundament dat het papieren paradigma kan overstijgen.     

Stekkerdoos

Dit lijkt op een soort wereldstekker, centraal het proces, project of activiteit waarin informatie wordt verwerkt, Er om heen de plekken waar informatie in komt (O) en weer uitgaat (Z).

Per proces, project of andere activiteit is altijd sprake van

Informatiemodel - Context in lagen

Basiselementen

Schema (conceptmap) met een negental basiselementen waarmee de context van informatie gelaagd beschreven kan worden. Aan deze basiselementen liggen een aantal vragen ten grondslag zoals

  1. Waarom wordt een activiteit (proces, project of andere activiteit) uitgevoerd
  2. Om welke activiteit gaat het precies
  3. Welke functionarissen, organisaties, organisatieonderdelen, personen of zelfs software-agents zijn betrokken bij deze activiteit
  4. Hoe wordt de activiteit uitgevoerd
  5. Welke resultaten horen bii de activiteit
  6. Over welke functionaliteiten moet een actor kunnen beschikken om zijn activiteiten uit te kunnen voeren
  7. Welke type informatie is bij de uitvoering van de activiteit(en) nodig
  8. Welke informatieobjecten bevatten deze informatie
  9. Welke techieken de functionaliteiten bieden om de activiteiten uit te kunnen voeren en die nodig zijn om de informatie te kunnen verwerken

De basiselementen zijn in de vorm van een semantische relatie (proposities) weergegeven. Dit schema is onderdeel van een informatiemodel dat in 2014 is getoond bij de KVAN-dagen in Assen en in 2016 bij het DLM-forum in Den Haag. De beide andere onderdelen van dit model bevatten de handeling zelf met een communicatiemodel, een uitwisselingsmodel en het informatieobject. Het is onderdeel van het Leeuwarder informatiemodel (LIM) uit mijn essay A perfect match? Connecting partners in the labyrinth of information.1

Samengesteld document

Een digitaal document bestaat uit een of meer componenten. Elk component is in feite een enkel digitaal bestand in een bepaald formaat. Een document kan bestaan uit een samenstel van ingesloten en/of losse componenten. Een document dat is opgemaakt uit meer dan een component is een samengesteld document.

Een document, samengesteld of niet, heeft vrijwel altijd een rol in een proces, project of andere activiteit, het domein. Dit domein is tegelijkertijd het aggregatieniveau voor documenten (zaak, dossier).

Pagina's

Abonneren op RSS - LIM